CE GESTURI DE IGIENĂ SĂ ADOPTAȚI ATUNCI CÂND TUȘIȚI?

Tusea este un reflex defensiv al organismului nostru
care permite tractului respirator să elimine corpii străini, excesul de secreții bronșice cauzate, de exemplu, de virusuri sau bacterii (rinofaringită, laringită, traheită, bronșită acută). Când tușim, emitem picături care conțin agenți infecțioși care sunt vectori de contaminare.

Pentru a evita transmiterea unei infecții virale și pentru a-i proteja pe cei din jur, există câțiva pași simpli pe care îi puteți face în fiecare zi:
 

Acoperiți-vă gura

Ori de câte ori tușiți, este recomandat să vă acoperiți gura cu un șervețel sau cu pliul cotului.
Apoi aruncați șervețelul într-un coș închis și spălați-vă mâinile.

 

Spălați-vă pe mâini

După tuse, contact cu o persoană infectată și, de asemenea, înainte și după pregătirea și servirea meselor, trebuie să vă spălați pe mâini pentru a reduce riscul de contaminare.
Pentru a vă spăla mâinile în mod corespunzător, utilizați săpun timp de cel puțin 30 de secunde, amintindu-vă să vă frecați unghiile, vârful degetelor, palmele, dosul mâinilor, articulațiile degetelor și încheieturile mâinilor. Uscați-vă mâinile cu un prosop curat. Când vă plimbați, nu uitați să luați cu dvs. o sticlă de soluție hidroalcoolică (igienizant pentru mâini) ca înlocuitor de săpun.

 

Purtați mască

Când suntem bolnavi, măștile chirurgicale de unică folosință disponibile în farmacii oferă o bună barieră pentru a preveni răspândirea bacteriilor și a virusurilor.
Nu uitați să o înlocuiți la fiecare 4 ore și să o aruncați într-un coș închis.

 

Păstrați distanța

Pentru a limita riscul de contaminare, evitați strângerea mâinilor, îmbrățișarea celorlalți și împrumutul obiectelor personale, precum prosoape de baie, tacâmuri sau ochelari.
Dacă este posibil, în perioada în care sunteți bolnav, evitați și zonele aglomerate (centre comerciale, cinematografe și mijloace de transport în comun etc.).

 

Aerisiți camera

Pentru a împrospăta aerul ambiant, nu uitați să aerisiți de mai multe ori pe zi spațiile utilizate de persoanele infectate.

faq
FAQ

Ce este tusea mai exact ?

Tusea nu este o „boală”, ci un simptom. Este un reflex de apărare care permite eliminarea pe căile respiratorii a corpilor străini, a excesului secrețiilor bronhice provocat, de exemplu, de virusuri sau de bacterii. Tusea facilitează trecerea aerului prin căile respiratorii.